To remove ads and get more services please click here
Main Page Gallery Audio/Video Candles Condolences Memories Life Story Edit Page Grief Support
 
881151 Create Memorial
Bookmark and Share

 

Get More Services
Become a Member!
button
 
Life story
2008
 

TOSE,

It was our great honor that from the very beginning you gave us the trust to give a humble contribution in presenting your career to the world. It was our pleasure to cooperate with you through the years, and we did it with lot of love and mutual respect.

Today, 16.10.2007, day fatal for you and your youth, with great sadness in our hearts we send you off of this world. You’ve fed us with your music, your voice, your honor, your positive energy. Small are the words with wich we can describe your greatness, just one thing is sure, you Tose, will always stay in our hearts.

We feel with your closest ones’s pain and sorrow.

Eternal glory and rest in peace.

2008
 
Nakon što je otkriveno da je tragično preminuli  Toše Proeski iz sebe ostavio cijeli jedan album na engleskom jeziku kojem se trebao probiti na međunarodno tržište, stvorena je ideja da se taj album objavi. Tako je međunarodni Fan Club Toše Proeskog pokrenuo inicijativu da ovogodišnji Eurosong protekne u znaku ovog karizmatičnog pjevača.

Toše je 2004. godine na Eurosongu u Istanbulu predstavljao svoju rodnu Makedoniju s pjesmom "Life is", a na ovogodišnjem, beogradskom izdanju tog natjecanja premijerno će biti pušten prvi singl i video spot pod nazivom "Hardest Rough" s Tošinog albuma na engleskom jeziku. 

Na nedavno održanoj Beoviziji, natjecanju na kojem se bira srpska pjesma koja će se natjecati za Eurosong, Toši je posthumno dodijeljena nagrada za životno djelo što je prva takva nagrada u povijesti Beovizije. Toše je sa hitom "Čija si" 2003. godine pobijedio na prvoj Beoviziji, iako to natjecanje tada nije biralo predstavnika za Eurosong već za balkanski glazbeni festival.

Njegov album na engleskom jeziku u završnoj je fazi, pa se nagađa da bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Tošina popularnost diljem Balkana ne jenjava, a nedavno je u Hrvatskoj proglašen najboljim pjevačem 2007. godine. Sa radom je počela i humanitarna zaklada koja nosi njegovo ime, a koja se bavi pomaganjem mladim glazbenicima.
January 1, 2008
 

Bogata karijera
Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Njegova kratka karijera započela je 1996. i 1997. godine kada je pobijedio na festivalu Melfest. Suradnja s makedonskim skladateljem Grigorom Koprovim, koju je započeo 1998., donijela mu je prve velike hitove Usne na usnama i Sunce u tvojoj zlatnoj kosi, s kojima na velika vrata ulazi u sam vrh makedonske scene. Godinu kasnije objavio je svoj debi album Nekade vo nokta (Negdje u noći).

Iste godine na Skopje festivalu osvaja prvu nagradu publike s pjesmom Tvoji poljupci na mojoj bijeloj košulji, a na ljeto održava prvi samostalni koncert u Skoplju. Godine 2000. za album Nekade vo nokta osvaja prestižne nagrade 12 veličanstvenih, i to za najbolji muški vokal, najbolji koncert godine, najbolji video. U lipnju 2000. objavljuje novi album Sinot Božji, a u listopadu 2002. treći.

Pobjedom na Beoviziji 2003. godine s pjesmom Čija si Toše je počeo graditi međunarodnu karijeru. Iste godine pobijedio je na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije. Godine 2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju s pjesmom Life. Iste godine objavio je Dan za nas, četvrti album i prvi za teritorij Hrvatske i Slovenije, a 2005. album Pratim te.

Dan za nas prvi je album koji je 6. rujna 2004. snimio za Hrvatsku i Sloveniju. Toše je surađivao s nizom uglednih autora i izvođača poput Marine Tucaković, Dine Muharemovića, grupe Sintezis ili legendarne Esme Redžepove u sjajnoj skladbi Čini.
Toše je hrvatskoj publici poznat i kao izvođač pjesme Srce nije kamen, najemitiranije pjesme hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu s kojom je Toše nastupio na HRF-u. S pjesmom Veži me za sebe ovog je lipnja osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru.

Godine 2004. imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Tim povodom izdao je pesmu За овој свет (makedonski) i This World (engleski). Album По тебе,
mnogi smatraju jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene.
Singlovi sa ovog albuma su se mesecima plasirali na najvišim mestima na
muzičkim vrh listama u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori,
Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Njegovo izdanje Божилак je kompilacija od 14 izbranih tradicionalnih makedonskih pesama, a na albumu Tošeta prati i simfonijski orkestar. Njegov
poslednji album zove se "Igre bez granica" i pesme su ozbiljnije nego
na prethodnim albumima. Od prepeva na ovom kompakt disku nalaze se
pesme "Feeling good", "Nesanica" i "Ostala si uvijek ista". Većinu
novih pesama napisala je glumica i pevačica iz Hrvatske Antonija Šola. Album je u prodaji od 1. avgusta 2007. godine.

Your website is activated in Basic membership
To remove ads and get more services please click here
Keep this website free. Make donation $0
$0 
$300